Acasă » anatomie » Labiile mici | Funcţii şi roluri

Labiile mici | Funcţii şi roluri


După cum am arătat şi în alte articole, labiile mici (numite şi „nimfe”) sunt repliuri cutanate situate între labiile mari şi vestibulul vulvar. Important de reţinut este că aspectul lor general – formă, dimensiune, grosime, culoare – diferă de la fată la fată (ne referim cu precădere, aici, la copile şi pubere) şi, mai ales, de la femeie la femeie. Se consideră că dimensiunea lor poate varia între 2 şi 5 cm sau chiar mai mult.

Se poate spune că labiile mici sunt cele care, în primul rând, oferă aspectul de unicitate al femeii, rol nu lipsit de importanţă, întrucât generează excitarea vizuală a partenerului. Rolul lor anatomic este, în primul rând, cel de a asigura protecţia orificiului vaginal, fără a-l închide. Astfel, ele protejează într-o anume măsură şi sistemul reproducător, împotriva infecţiilor, constituind un obstacol (însă nicidecum infailibil!) în calea bacteriilor şi viruşilor.

Din perspectivă sexuală, ele au un rol important în procesul stimulării, constituind zone erogene care, pe parcursul răspunsului sexual, reacţionează similar penisului: îşi măresc volumul, se întăresc într-o anumită măsură şi devin mai sensibile la atingere. După penetrare, ele sunt separate de penis, iar mişcările acestuia continuă stimularea labiilor. Este bine de precizat însă că sensibilitatea labiilor variază de la o femeie la alta, la fel de altfel cum variază şi sensibilitatea altor zone erogene.

Umezirea (lubrifierea) labiilor mici depinde de lubrifierea orificiului vaginal şi a vestibulului; orificiul vaginal este primul umezit. Suprafaţa internă a labiilor mici este în mod natural umedă, iar lubrifierea datorată răspunsului sexual sporeşte această umezeală, aşa încât labiile mici alunecă uşor.

Labiile mici au şi rolul de a conduce sperma spre interior, de a o reţine în zona vaginului şi de a constitui un obstacol menit să nu-i permită să se scurgă în afară. După ejaculare, labiile mici „se închid”, revenind curând la starea iniţială.

Nu în ultimul rând, labiile mici au şi rolul de a proteja meatul (orificiul) urinar, adică deschiderea uretrei, care este situată între clitoris şi intrarea vaginală. Într-o anumită măsură, labiile mici contribuie şi la îndrumarea urinei înspre înafară, în timpul micţiunii, având un rol natural similar prepuţului la bărbat. De regulă însă, femeile – aşa cum procedează bărbaţii cu prepuţul – trebuie să îndepărteze manual labiile din calea jetului de urină pentru ca acesta să nu stropească sau să se prelingă în mod nedorit. | S.O.


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Top Rated

Comunitate

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 70 de alți urmăritori

%d blogeri ca acesta: